Глобалното затопляне увеличава снеговалежите в Антарктика
Глобалното затопляне увеличава снеговалежите в Антарктика / снимка: Guliver/Getty Images

Годишното натрупване на сняг по западното крайбрежие на Антарктика през последните трийсет години е било по-голямо отколкото от 1712 г. насам, сочи доклад.
Това е така заради измененията на климата и затоплянето на планетата, което води до повишаване на температурата на океаните и повече изпарения, сочи изследването на учените.

Ледът на Антарктида се увеличава

Изследвайки проби от леда, те са успели да изчислят количествено годишните снеговалежи между 1712 и 2010 г. До 1899-а годишните снеговалежи и натрупаният сняг са били непроменени - средно между 33 и 40 см. сняг.

Озоновата дупка над Антарктида доближава рекордни размери

През периода 1900 и 2010 година това количество се е увеличило с 30%. Учените са установили, че през последните 30 години се наблюдава близо 5 м. сняг повече върху полярната шапка отколкото през първите проучвани десетилетия.

Засилването на снеговалежите може да продължи да се увеличава, считат те. В началото на 20 в. валежите са добавяли по 1.5 см. сняг на всеки 10 години върху полярната шарка.

Христо Пимпирев: Туризъм на Антарктида – да, но при много строги правила

Между 2001 и 2010 годишното натрупване е с 15 см. повече отколкото преди 1900 г. Бурите, носещи този сняг, обаче, носят и по-топли океански течения, които, влизайки в контакт с ледниците, предизвикват по-ускореното им топене, се отбелязва в проучването. Поради тази причина увеличените количества паднал сняг не водят до удебеляване на ледниците, а обратно - те засилено се топят.

Източник: БГНЕС