Freescale представя магнитна памет
Freescale представя магнитна памет / netinfo

Днес в Оустин, Тексас Freescale Semiconductor представиха своя MR2A16A чип, който според тях е първата MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory). Според тестовете тази памет е доста по-бърза от паметите, които са широко разпространени на пазара.

От Freescale коментират, че техният продукт чете и записва данни за 35 нано-секунди. Друга особеност на MRAM паметта е, че тя продължава да съхранява записаното в нея след като компютъра се изключи, което може да й помогне да замени flash паметите, използвани в телефоните и цифровите фотоапарати и DRAM паметите, използвани в компютрите.

При MRAM паметта се създава магнетично поле вътре в клетката. Компютърът измерва електрическото съпротивление и спрямо това каква стойност възпроизвежда 1 или 0 - езика, който той разбира.

За съжаление магнитните MR2A16A не са никак евтини - 4 мегабита струват $25. За почти същите пари ще можете да закупите 512 MB DDR, което е 1024 пъти повече. Все пак производителите очакват с популяризирането и навлизането на този тип памет тя да поевтинее и да стане достъпна за масовия потребител.

http://www.kaldata.com/