Франция включва кибероръжието в своя арсенал
Франция включва кибероръжието в своя арсенал / Thinkstock/Getty Images

Франция ще може да прибегне до употреба на кибероръжие срещу хакерските заплахите, насочени срещу нейните интереси, но също и срещу конвенционални атаки, обяви френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

Министърът представи доктрината на френската армия в киберсигурността при визита в специализиран център по киберсигурността в град Брюз, в Западна Франция.

Обама: САЩ имат доказателства за участието на Русия в кибератаки

Появата на нова среда, на ново кибербойно поле трябва да ни накара да преосмислим дълбоко нашето отношение към изкуството на воденето на война, каза Льо Дриан.
Във все по-взаимосвързания свят кибератаките, идващи от държави, хакери, терористични групи или престъпници, се умножават. Русия е заподозряна, че стои зад неотдавнашни хакерски атаки в Европа и САЩ, отбелязва Франс прес.

Меркел се опасява от руски кибератаки по време на изборите в Германия догодина

Кибератаките може да парализират жизненоважни инфраструктури, като телефонни връзки, електрически централи и транспортни средства, както и да са насочени и срещу военни цели. Кошмарът на военните е с кибератака да бъде спряна ракета насред полета й към целта или пък дронове да бъдат хакнати насред военна интервенция, допълва Франс прес.

Британски военни извършват хакерски атаки срещу Ислямска държава

Кибероръжието може да има напълно съпоставим ефект с този на най-конвенционалните оръжия, каза Льо Дриан.

Във време на война кибероръжието може да бъде отговор или част от отговора на въоръжена агресия, било от киберестество или не, добави той.

Израелската армия използва киберпространството за атаки срещу враговете си

Франция следователно ще може да прибегне до киберборбата като към класическо оръжие, за да отговори на атака, дори и тя да е конвенционална, отбелязва Франс прес.
През януари 2017 г. ще бъде създадено командване за кибероперациите на армията. То ще бъде под пряката отговорност на началника на генералния щаб, ще е под негов контрол и ще има 2600 "кибербойци".

Източник: БТА