Ford разкри концепцията си Vertek
Ford разкри концепцията си Vertek / снимка: Агенция Speed-Press

Наред с многото премиери, които Ford правят на провеждащото се в момента изложение в Детройт, пред публика бе показан и концептът Vertek. Платформата на SUV-ът ще се използва за бъдещите Kuga (за Европа) и Escape (за САЩ). Двата модела се разработват по стратегията на фирмата, наречена „One Ford”, която цели създаването на „световни” автомобили, а не разделянето им на европейски и американски.

В дизайна на автомобила откриваме много прилики с настоящите модели на бранда, като най-забележимо е сходството с актуалния Focus. Разделената на три части радиаторна решетка, както и издължените фарове, са характерни за „кинетичния дизайн” на Ford, а високите арки на калниците придават „мускулест” вид на колата. За да подсилят елегантните линии на каросерията, дизайнерите са добавили ефектен стъклен покрив. Благодарение на него, Vertek изглежда забележително просторен, въпреки че моделът има дължина от 4,5 метра, колкото имат и Kuga, и Escape.

При интериора също се забелязват прилики с новия Focus – воланът, централната конзола и таблото копират стила на компактният хечбек. Разлика тук правят острите форми на дифузьорите за въздух, а също така и част от линиите, продължаващи извън кабината на Vertek.

На първо време автомобилът ще се предлага с два 4-цилиндрови  двигателя с принудително пълнене - 1,6-литров бензинов (Ecoboost) и  2,0-литров дизелов (TDCi), както и с атмосферен 2,5-литров бензинов агрегат. Предвидени са start-stop система, както и система за регенарация на спирачната сила, които трябва да намалят с 10% разхода на гориво и емисиите на CO2. По отношение на сигурността и комфорта, Ford Vertek ще предлага богат набор от съвременни асистенти на шофьора – сензор за наличието на превозно средство в „мъртвата зона” на огледалото за обратно виждане, безключов достъп, паркинг асистираща система, модерна Sound & Connect аудио система, позволяваща лесен достъп на външни устройства и др.

Агенция Speed-Press