Firefox 3.0 ще използва база данни за вируси на Google
Firefox 3.0 ще използва база данни за вируси на Google / netinfo

Подготвяната нова версия на браузъра Firefox, 3.0 се очаква да предложи на потребителите по-сигурна защита. Най-вероятно ще бъде използвана базата данни за опасни сайтове на Google, с цел блокиране на достъпа до тях.

Разработващите Firefox оценяват положително функцията, но все още „не са готови да говорят за нея”.

„Подобно на начина, по който Firefox 2 блокира сайтове, опитващи се да откраднат лична информация, Firefox 3 ще блокира сайтове, които се опитват да инсталират вредоносни програми в компютъра ви.” – пише в блога си Алекс Фааборг (един от разработчиците на Mozilla). Засега не е известно как точно ще функционира системата за блокиране.

Дали просто ще се спира достъпа до страницата, дали само ще се извежда съобщение на екрана за евентуална опасност или някаква друга технология „Уиндоу Снайдер” (директорът по безопасността в Mozilla) се въздържа от коментар за разработката.

Но в списъка с приоритети тя е включена в частта „Р2” – второстепенни задачи. По-точна информация за бъдещето на новата идея може да стане известна след 17 юли, когато се очаква да излезе първата официална бета-версия на Firefox 3.0

www.kaldata.com