ФИА насрочи ново заседание за легалността на McLaren
ФИА насрочи ново заседание за легалността на McLaren / netinfo

На 14 февруари ще се решава дали британският отбор ще може да вземе участие с болида MP4-23 в шампионата за 2008 г. ФИА изчаква мнението на McLaren и Ferrari за доклада на независима комисия.

McLaren ще трябва да изчакат, за да разберат дали болидът им може да се състезава през 2008 г. до 14 февруари. Днес се проведе заседание на Световния съвет по моторни спортове, най-висшия орган на ФИА, в Монако, чиято цел бе да вземе решение дали в болида McLaren MP4-23 са използвани идеи от Ferrari. Още на заседанието от 13 септември 2007 г., на което бе наложена глоба от 100 млн. долара на McLaren и изхвърляне от шампионата за конструкторите за 2007 г. по обвинение за шпионаж, ФИА заплаши отбора, че няма да го допусне до участие следващата година, ако използва идеи от италианския отбор.

Независими представители на ФИА са извършили проверка на болида MP4-23 и развитието му в Уокинг, но организацията желае McLaren и Ferrari да изразят свои становища по решенията на техническите делегати. Поради това се насрочва ново заседание на Световния съвет на 14 февруари.

„Разследването приключи и Световният съвет по моторспорт получи подробен доклад. Съветът счита, че McLaren, Ferrari и други конкуренти във Формула 1 трябва да имат възможност да изразят мнение по доклада на среща на съвета, която ще се състои на 14 февруари 2008 г. в Париж”, се казва в изявлението на ФИА от днес.

В същото време стана ясно, че ФИА ще съди „Сънди Таймс” за обвиненията преди месеци, че организацията организира „лов на вещици” срещу McLaren, правейки всичко възможно да уличи отбора в нарушение.

Също така съветът на ФИА взе решение за намаляване на аеродинамичните тестове на отборите във Формула 1 и използването на техника с оглед намаляване на разходите.

www.speed-press.com