Ferrari работи върху хибридни V12 агрегати
Ferrari работи върху хибридни V12 агрегати / снимка: Агенция Speed-Press

Бъдещето на 12-цилиндровите двигатели на Ferrari е спасено от хибридна технология, гарантираща достатъчно ниски вредни емисии, без да се налагат компромиси с двигателното оформление.

При стартирането на новото Ferrari F12 Berlinetta по-рано този месец, италианците направиха открит намек за бъдещото използване на V12 двигатели в моделната си гама, като описаха колата като „първата, използваща V12 от ново поколение".

От екологична гледна точка команията неведнъж е принуждавана да направи промяна в двигателите си. Развитието на системата KERS даде възможност на Ferrari да запази до днес 12-цилиндровите си агрегати.

Шефът на Ferrari Амедео Фелиса заяви, че в скоро време ще бъде изградена нова хибридна технология, която ще осигури ниски нива на вредни емисии. Засега не се знае кога ще влезе в употреба, но според Фелиса, тя ще бдъе внедрена във всички модели на марката.

Първата серийна версия на тази система се очаква да се появи в новото Enzo, което ще разполага със средноразположен V12 агрегат.

Агенция Speed-Press