Феликс Баумгартнер скача от ръба на космоса в неделя
Феликс Баумгартнер скача от ръба на космоса в неделя / снимки: Reuters

Единствената българска телевизия, която ще излъчва втория опит на Феликс Баумгартнер за преодоляване на четири рекорда от ръба на Космоса, отново ще бъде Bulgaria On Air.

В неделя, 14 октомври, от 14.30 часа, в студиото на Bulgaria On Air, специални гости ще бъдат полк. доц. д-р Любомир Алексиев, председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, гл. ас. Марин Петров и проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН. Те ще коментират на живо скока на Феликс Баумгартнер, в извънредното студио на телевизия Bulgaria On Air.

Зрителите ще могат да задават своите въпроси към гостите на живо, в страницата във Фейсбук, на www.facebook.com/BulgariaONAIR.

„Най-големият риск при такъв скок, от височина 36 километра, е опасността от намаленото атмосферно налягане, тоест от лисващото атмосферно налягане. Това може да доведе до хипоксия и термален стрес", коментира броени часове преди втория опит на Феликс Баумгартнер, полк. доц. д-р Любомир Алексиев.

Феликс Баумгартнер скача от ръба на космоса в неделя
netinfo

„Опитът ще бъде успешен. Техниката е достатъчно надеждна. Скокът ще бъде безспорен принос за науката, за безопасността на космическите полети и е крачка напред в изобретяването на бъдещи пособия за напускане на леталния апарат в случай на авария при големи височини. Няма опасност при навлизането в атмосферата Феликс да се запали.", уверен е Марин Петров, който има опит като борден инженер на хеликоптер, освен това е експерт по безопасност на полети и летателна експлоатация на въздушни превозни средства.

Доц. Валери Голев от Физическия факултет на СУ също е оптимист. Според него „най-голямото предизвикателство е, да издържи костюмът на Феликс Баумгартнер при преминаването на суперзвуковата скорост". Именно това е било и слабото звено при опитите за преминаване на скоростта на звука в миналото.

Според проф. Петър Гецов опитът ще бъде успешен. Уникалното според него, както и най-големият принос за науката, е наблюдението над психофизиологичните реакции на човешкия организъм. Този полет може да стане вододел за бъдещето на гражданската авиация, в частност, системите за сигурност и аварийно напускане на космолетите.

Гледайте в неделя, 14 октомври, от 14.30 часа, телевизия Bulgaria On Air. Ще предаваме на живо втория опит за свободнен скок на автстриеца Феликс Баумгарннтер от ръба на Космоса.