Европарламентът получи петиция с над 2 млн. имена срещу ACTA
Европарламентът получи петиция с над 2 млн. имена срещу ACTA / снимка: Reuters

Активисти връчиха на Европейския парламент интернет петиция с над 2 милиона имена срещу ратифицирането на Търговското споразумение за борба с фалшификациите (ACTA) с аргумента, че то ще унищожи интернет свободата, предаде Асошиейтед прес.

Петицията е представена от членове на организацията "Аваз", която използва интернет за мобилизиране на подкрепа по различни политически въпроси.

Италианската евродепутатка Ерминия Мацони, председателка на комисията по петициите в Европарламента, заяви, че получаване на петиция, подкрепена от над 2 милиона души, "ни възлага още по-голяма отговорност да се вслушваме в европейския народ".

Петицията гласи: "Призоваваме ви да подкрепите свободен и открит интернет и да отхвърлите ратифицирането на Търговското споразумение за борба с фалшификациите, което ще го унищожи".

ЕС спря миналата седмица ратифицирането на ACTA, за да изчака Върховния съд на ЕС да се произнесе по законността на споразумението, припомня ДПА.

Двайсет и две страни от ЕС подписаха споразумението, но все още не са го ратифицирали, допълва БТА. САЩ, Япония, Австралия, Канада, Южна Корея и Сингапур са сред страните, подписали ACTA.

Комисията по петициите в европарламента ще реши следващия месец дали петицията е допустима и дали може бъде включена в дебата за ACTA. Парламентът не може да внесе поправки в споразумението, но може да го одобри или отхвърли.