Еврокомисията погна и Intel
Еврокомисията погна и Intel / netinfo

Европейската комисия иска да сложи край на търговските хватки на американския производител на микропроцесори Intel и го обвинява за монополно положение на пазара. Това пише „Файнаншъл Таймс Дойчланд”.

Службата на еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Нели Крус е събрала достатъчно доказателства срещу компанията и в края на лятото може да се очаква огласяването на решението, пише всекидневникът, като цитира източници от Брюксел. ЕК критикува Intel, че държи около 80% от световния пазар и че осигурява финансови облаги на различни производители от сферата на информатиката, ако се снабдяват от нея, а не от конкурента й AMD, по чието оплакване Брюксел води разследването, пише БГНЕС.

Не е изключено на американския гигант да бъде наложена глоба до 10% от годишния му оборот или 2,6 милиарда долара, съобщава „Файнаншъл Таймс Дойчланд“. Това ще едно от най-суровите наказания, налагани от Брюксел след рекордната глоба от 899 милиона евро на Microsoft за нарушение на една от неговите антитръстови разпоредби.