Ерата на посткомпютърното потребление издига хакерството на ново равнище
Ерата на посткомпютърното потребление издига хакерството на ново равнище / снимка: sxc.hu

Поредната годишна конференция на информационни пирати и мрежови разбивачи "Деф Кон", организирана през уикенда в Лас Вегас (САЩ), бе повод да се демонстрира колко са уязвими "електронните портфейли", предаде Франс прес.

Участници в "Деф Кон" сами си измайсториха клетъчна мрежа за мобилни връзки "по мярка". Екипът купи камион от телефонна компания и задейства мрежа, наречена "Нинджа тел" - единствено за да покаже, че може да направи макар налудничаво, но и твърде практично "изпълнение", информира АФП.

Сумата, инвестирана в проекта, не се посочва, но авторите му признават, че са им съдействали големи компании от хай тек бранша като "Фейсбук", "Зинга" - разработчик на електронни игри, и "Куалком", създател на микропроцесори.

Пиратите хакнаха и 650 телефона с Андроид така, че да "пасват" на тяхната мрежа. Те бяха раздадени на участници във форума, удостоени с титлата "нинджа" за мащаба на техните дарби и за изтъкнати постижения в бранша.

Апаратите действат само в ограничена зона около мястото на форума - казиното на хотел "Рио", но притежателите могат чрез тях да организират помежду си виртуални дуели в киберпространството. Освен това телефоните са програмирани да контактуват с околните автомати за бира и други напитки, които щедро наливат безплатни порции на щастливите им собственици.

Многофункционалните мобилни телефони вече предлагат различни начини за плащания и идентификация, което ги превръща в съблазнителна мишена за хакерите, посочва агенцията и цитира в тази връзка изследователя Стивън Ридли, според когото навлизаме в ерата на "посткомпютърното потребление".

Ридли откри, че мобилните апарати може да станат обект на същите атаки, както и стационарните компютри. Дори ще станат "единствените неща, в които някой би пожелал да влезе", защото са включени денонощно и съхраняват купища данни.

Според анкета на института "Пю" до 10 години плащането чрез телефони ще стане всеобща практика. Днес човек пази "в портфейла си лични книжа, документи за самоличност, средства за плащане - всичко това лесно ще се побира в един мобилен телефон, неизбежно е", коментира икономистът от "Гугъл" Хол Вериън, цитиран в проучването.

Еди Ли, експерт по сигурността от фирмата "Блекуинг интелиджънс", демонстрира на форума пиратска атака с помощта на телефон с Андроид - операционната система на "Гугъл", способна да разчете данните от кредитна карта и впоследствие да ги използва за покупки. Така може да се харчат пари от чужда кредитна карта, все едно че е "Гугъл уолит" /"Гугъл портфейл"/ - приложение за електронни плащания, лансирано от едноименната компания, заяви Ли. По сходен начин според него може да се хакват и карти за транспорт или пък пропуски, посочва БТА.

Бившият аналитик от Агенцията за национална сигурност на САЩ Чарли Милър пък демонстрира пред участниците система, с която може да се хакват от разстояние телефони с технология NFC за безжичен пренос на данни. Обикновено тя се използва за сканиране на билети за кино и за безкасови плащания, но "някой мръсен тип" може чрез нея изцяло да контролира един телефон, да краде снимки, бази данни, да прави обаждания, каза експертът.