Е-книгите са с около 30% по-евтини от хартиените творби
Е-книгите са с около 30% по-евтини от хартиените творби / снимка: DarikNews.bg, архив
Е-книгите са с около 30% по-евтини от хартиените творби
55915
Е-книгите са с около 30% по-евтини от хартиените творби
  • Е-книгите са с около 30% по-евтини от хартиените творби

С около 30 на сто по-евтини са електронните книги от същите заглавия, издадени на хартиен носител. Това заяви в Дарик Кафе Божидар Чоторов, собственик на специализирана фирма в този бранш. Въпреки че Европейската комисия работи по темата с уеднаквяването на форматите на електронните книги, за да могат да бъдат отваряни през четците на всички фирми, все още не е ясно кога ще има положителен резултат.

По думите на Чоторов електронните книги стимулират децата да четат и биха направили образователния процес много по-интересен. В същото време, еднократната инвестиция в електронна книга би излязла доста по-евтина от купуването на учебници и учебни помагала за период от четири-пет години, смята Чоторов.

Той е категоричен, че електронните книги стимулират интереса на децата да четат и дава пример със своя син. „За него първоначално това беше игра, след което усети красотата на книгите и има все по-голямо желание да чете", обясни Чоторов. Електронната книга има своето място на пазара, но тя не може да измести качествените красиво отпечатани илюстровани книги. Те ще запазят своето място в своите библиотеки, категоричен е специалистът.

На въпрос кога електронните книги ще са във формат, който да е еднакво достъпен за всички и няма да се налага да се ползват различни устройства, Чоторов каза, че едва ли това ще е в близко бъдеще, въпреки че в момента Европейската комисия работи активно върху изграждането на единен стандарт в Европа, който да бъде задължителен за всички разпространители на електронно съдържание.