Държавните архиви в Уикипедия
Държавните архиви в Уикипедия / снимка: БГНЕС
Държавните архиви в Уикипедия
51228
Държавните архиви в Уикипедия
  • Държавните архиви в Уикипедия

Държавна агенция "Архиви" и Уикипедия подписаха споразумение за сътрудничество. Това е петото подобно споразумение в света. Агенцията е първата българска институция, която става партньор с Уикипедия.

Председателят на агенцията Мартин Иванов заяви, че идеята е българските статии в Уикипедия да не бъдат вече мъничета, да се повиши тяхната бройка и да предоставят повече информация. Само за сравнение на български има 128 000 статии, докато холандските са 440 000.

"Започваме с протоколите на Политбюро. В края на този-началото на другия месец би трябвало да бъдат готови. Забавихме се, защото намерихме страшно много неизвестни протоколи на Политбюро. До края на годината искаме да публикуваме и някои от полицейските досиета, т. е. досиета до 9 септември, на хора като Никола Вапцаров, Тодор Живков, Гемето и т. н. Третият голям проект, който вече е готов като дигитализация, но не и като сайт, ще го пуснем специално за 100 годишнината от Балканската война, това са списъците на всички наши прадеди, които са си дали кръвта и са се жертвали по фронтовете на Балканите за националното обединение", обясни Мартин Иванов.

Идеята е да се развият страниците, свързани с история, политика, култура и спорт. Редакторът на Уикипедия Илияна Славова обясни, че инициативата ще бъде двустранна:

"Ние сме готови да откликнем на всяко интересно нещо, което ни подава екипа на националния архив. Например масивите от информация за Националната опера и Народния театър могат да бъдат източник не само на илюстративен материал и обогатяване на съществуващи статии, но могат да дадат основа за съвсем нови статии".

От агенцията допълниха, че ще дадат свободен достъп до всичките си документи и образи от дигиталния си архив.