Добър ден, каза роботът, пуловерът ви отива
Добър ден, каза роботът, пуловерът ви отива / Gulliver/Getty Images

Момиче-андроид започна работа като продавач-консултант в отдела за дамски трикотаж в големия търговски център "Такасимая" в японския град Осака. Тя поразително прилича на жив човек, говори добре, прави изящни жестове, дори има прилични мимики на лицето.

Минами изглежда като японско момиче на около 25-26 години, високо около 160 см. Докато изпълнява поръчките, идващи от сензорния екран до нея, тя може с усмивка да разкаже за особеностите на роклите и пуловерите, като дори проявява инициатива и предлага на потенциалните купувачи различни цветове.

Красавицата Минами е конструирана от екип от специалисти под ръководството на професор Хироши Исигуро, пише БГНЕС. Целта на екипа е не само създаването на все по-съвършени многофункционални роботи, а и провеждането на социологически изследвания за реакцията на хората в присъствието на андроиди.

Досега Минами два пъти се появи в "Такасимая", но само като посетителка, която общуваше с другите купувачи. Новата й роля ще даде възможност да се разбере колко ще се затруднят хората в общуването с изкуствен продавач. Засега "момичето" ще работи до 12 ноември.

Oсвен популярно женско име в Япония Минами е и името на кварталът в който е разположен търговският център.