Чип може да се самоунищожи
Чип може да се самоунищожи / ThinkStock/Getty Images

Дали скоро ще дойде краят на изхвърлянето на отпадъци от електронно оборудване? Може би за това ще допринесе разработката на американски учени - чип, който може да се
самоунищожи, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Флашка-убиец изгаря лаптопа ви с висок заряд

Възможно ли е електронни устройства да се разградят, за да се рециклират частите им? Такава цел си поставил проф. Скот Уайт от университета на Илинойс. Екипът му създал чип, който може да се самоунищожи, когато е активиран от изпратен от разстояние сигнал.

Холандец инжектира виртуален портфейл в ръката си

Става въпрос за интегрални схеми на базата на магнезий, които са принтирани върху фина и гъвкава пластинка, преди да бъдат поставени във восък, съдържащ миниатюрни капчици киселина.

Когато се стопи, восъкът освобождава киселината, която разгражда електронния чип. За загряване се използва индукционна бобина, свързана с радиочестотен приемник. Така унищожаването на интегралните схеми може да бъде отключено с радиосигнал.

Крави, коли и порцелан насърчават сливанията сред производителите на чипове

Учените могат да контролират бързината на операцията, чиято продължителност варира между 20 секунди и няколко минути, като за целта приспособяват дебелината на восъка, концентрацията на киселината и температурата.

Възможно е разграждането да стане на няколко етапа, като отделни части бъдат поставени във восък с различна температура на топене.

Източник: БТА