Чип може да направи компютрите 1000 пъти по-бързи
Чип може да направи компютрите 1000 пъти по-бързи / снимка: Thinkstock/Getty Images

Силицият скоро може да бъде изместен, посочват изобретателите на нов материал, който е 1000 пъти по-ефективен и би могъл да замести чиповете в електронните устройства, пише The Telegraph.

Това означава, че сложни данни биха могли да се обработват за съвсем малка част от времето, необходимо на компютрите в момента. Постижението има потенциала да преодолее пречки в редица области - от раковите изследвания до криптографията.

Съществуващите силициеви чипове имат един главен проблем - те се подреждат подобно на отделни къщи в жилищен квартал - „постройки", между които по жици се пренася информация. Чиповете са разпръснати и данните се транспортират на по-дълги разстояния, а така се губи енергия и често възникват проблеми в трафика.

Учени от Станфордския университет, университета Карнеги Мелън и Калифорнийския университет в Бъркли са създали нов вид чип, чиято структура е като етажи на небостъргач. Проектът се нарича "N3XT", а новите чипове са направени от транзистори от въглеродни нанотръбички - миниатюрни цилиндрични молекули от въглерод, които ефективно провеждат топлина и електричество. Голямото предимство е, че информацията се движи по-бързо и по-ефективно вертикално на къси разстояния, отколкото хоризонтално върху по-голяма площ.

"Чрез съчетание от по-висока скорост и по-ниско потребление на енергия системите N3XT се справят 1000 пъти по-добре от конвенционалните технологии," казва проф. Филип Уонг. Силициевите чипове не могат да се подредят един върху друг, тъй като това би довело до екстремно нагорещяване - почти 1000 градуса по Целзий, допълва Фокус. Новите чипове се произвеждат при значително по-ниски температури, така че могат да се подреждат на пластове, без да се повредят.