Чандраян-1 започна сондиране на Луната
Чандраян-1 започна сондиране на Луната / снимкa: БГНЕС

Индийска космическа сонда кацна за пръв път успешно на Луната, предаде Франс прес. Това е голям успех за индийската космическа програма, чието начало бе дадено преди 45 години, посочва агенцията.

Индийският космически кораб "Чандраян 1" (на санскритски език "Луноход 1"), който има на борда си българска научна апаратура и вчера бе позициониран успешно на разчетената лунна орбита - 100 километра от повърхността на естествения спътник на Земята, спусна сонда на Луната. Тя е с цветовете на индийското знаме. Със снижаването си сондата фотографира повърхността и анализира състава на лунната атмосфера. Получените данни се предават на "Чандраян-1".

Всичките 10 останали на борда на космическия апарат прибори - фотокамери, спектрометри и радари - ще бъдат активирани в близко бъдеще, съобщи РИА "Новости".

Според индийските специалисти анализът на получената информация изисква време, затова първите резултати могат да се очакват след няколко седмици. Първият индийски безпилотен космически кораб бе изстрелян на 22 октомври. На борда му има 11 изследователски модула, сред които един български. Предвидено е "Чандраян-1" да изследва две години Луната.

Целта на мисията на стойност 80 милиона долара е да осигури на Индия място в надпреварата в космоса, редом до Китай и Япония, отбелязват агенциите. Азиатските й конкуренти поставиха миналата година началото на свои мисии до естествения спътник на Земята.

Индия съобщи по-рано днес, че ще изстреля и втори безпилотен космически кораб към Луната до 2012 г. Новата лунна мисия "Чандраян-2" се подготвя съвместно с Роскосмос. Тя предвижда до Луната да бъде изстрелян космически кораб, състоящ

се от два модула - орбитален и луноход с подвижна изследователска лаборатория. "Чандраян-2" ще има за цел да спусне малък робот на Луната. Той ще вземе проби, ще анализира данните и ще ги изпрати на Земята.