Чандра направи любопитно откритие за Плутон
Чандра направи любопитно откритие за Плутон / ThinkStock/Getty Images

Известно е, че Плутон е студена и скалиста планета. Космическата рентгенова обсерватория "Чандра" на НАСА наскоро откри слабоенергийно рентгеново лъчение от Плутон, съобщи ЮПИ.

"За пръв път открихме рентгенови лъчи, които идват от обект в Куйперовия пояс, и установихме, че Плутон взаимодейства със слънчеви ветрове по неочакван начин", заяви астрофизикът Кери Лис от Лабораторията по приложна физика в университета "Джонс Хопкинс".

Пет нови изследвания разкриват тайните на Плутон

Плутон е най-големият обект в Куйперовия пояс, който е съставен от малки тела, орбитиращи отвъд Нептун.

За феномена се знае отскоро, но той не е съвсем непознат. Газове, обгръщащи астероиди и планети джуджета, могат да взаимодействат със слънчев вятър, т.е. с изхвърлени от Слънцето потоци заредени частици, и да се получи рентгеново лъчение.

Плутон ще загуби единствения си квазиспътник

Но когато учените създали модел на взаимодействията между тънката атмосфера на Плутон и слънчевите ветрове, използвайки данни, събрани от космическия апарат "Нови хоризонти", резултатите не съвпаднали с прогнозите. Оказало се, че рентгеновите лъчи от Плутон са по-ярки от предсказаните от модела.

"Преди да извършим наблюденията си, учените смятаха, че е малко вероятно да открием рентгеново лъчение от Плутон", поясни Скот Уок от центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън. „Досега най-отдалечените тела с рентгеново лъчение в Слънчевата система бяха пръстените и дискът на Сатурн".

Под повърхността на Плутон вероятно има океан

Учените са на мнение, че рентгеновото лъчение от Плутон може да се обясни с по-дългата от очакваното опашка, която е подобна на тази на комета и е формирана в резултат на взаимодействието между газове, обкръжаващи Плутон, и слънчеви ветрове. Възможно е също междупланетни магнитни полета в Куйперовия пояс да са концентрирали по-голямо от очакваното количество слънчеви частици в район, обкръжаващ Плутон.

Резултатите от изследването са публикувани в Icarus.

Източник: БТА