Български учени помагат за откриването на нови планети
Български учени помагат за откриването на нови планети / снимка: morguefile.com

Екип астрономи от България, Германия и Полша използваха напълно нова техника, за да открият екзотична планета извън слънчевата система. Същият подход е достатъчно чувствителен, за да открива планети, малки като Земята, в орбита около други звезди.

Групата учени, под ръководството на д-р Грациян Мациеджевски от университета в Йена, са използвали техниката Transit Timing Variation, за да открият планета, притежаваща 15 пъти масата на Земята в системата WASP-3, на 700 светлинни години в съзвездието Лира. Работата им е публикувана в „Месечни бележки на кралското астрономическо общество", съобщава Science Daily.

Техниката Transit Timing Variation (TTV) е индиректна методика за наблюдение, която беше предложена преди няколко години за откриване на нови планети. Използвани са 90-сантиметровия телескоп от обсерваторията на Университета в Йена, както и 60-сантиметровия телескоп на Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Новооткритата планета има маса, равняваща се на 15 пъти масата на земята и период на завъртане около оста си от 3,75 земни дни, посочва БГНЕС. Според международните правила, тя е наречена „WASP-3c". Това е най-малката открита планета, известна досега. Откриването на втората планета прави системата WASP-3 особено интригуваща. В момента екипът използва 10-метровия телескоп Хоби-Ебърли в Тексас, за да проучи по-подробно WASP-3c.