Британски учен предвижда човешки клонинги след 50 години
Британски учен предвижда човешки клонинги след 50 години / снимка: sxc.hu

Британският учен сър Джон Гърдън предвижда създаването на човешки клонинги до 50 години, съобщава в. "Телеграф".

Неговата работа по клонирането на жаби през 50-те и 60-те години на 20 век на практика проправи пътя към създаването на овцата Доли през 1996 година от учените в Единбургския университет.

Докато се стигне до клонирането на човешки същества обаче ще трябва да бъдат преодолени както множество технически проблеми, така и чисто етични.

Според сър Джон обаче хората скоро ще преодолеят задръжките си, ако клонирането се окаже полезно от медицинска гледна точка. Той припомня как на забременяването инвитро се е гледало с голямо подозрение, но след появата на първото такова бебе - Луиз Браун през 1978 година, днес методът е широко приет.

Множество елементи от процеса на клониране обаче ще трябва да бъдат подобрени, преди да се пристъпи към копиране на човешко същество, тъй като в момента клонираните ембриони на животни се появяват на бял свят деформирани, посочва БГНЕС.

Пред Би Би Си ученият си спомня, че когато е клонирал жаби е предрекъл, че до клониране на бозайници ще се стигне след половин век. Появата на Доли на практика потвърждава думите му.