Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света
Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света / Thinkstock/Getty Images

Британската изследователка д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет обясни как Дядо Коледа пътува по света, като използва Теорията на относителността на Айнщайн, предаде в. "Дейли мейл".

Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона км/ч. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето.

Най-странните коледни традиции по света

Д-р Кейти Шийн решава да даде отговор на въпрос, който я измъчва откакто била на 7 години. Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа и го попитала защо никога не остарява. Отговорът, който получила, бил, че се дължи на магия. Но бъдещата изследователка искала по-рационално обяснение и го дава сама 26 години по-късно.

Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони.
Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и голям чувал с подаръци в комина, каза д-р Кейти Шийн.

Учени съветват да не лъжем децата за Дядо Коледа

Също така любимият на всички деца добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Той прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, изчисли изследователката. При движението си Дядо Коледа променя цвета си от червен на зелен и може да се види като неясно очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-много, старецът е напълно невидим за човешкото око.

Биолог откри защо еленът Рудолф има червен нос

Д-р Кейти Шийн даде полезни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси относно Дядо Коледа. Тя се надява нейната теория да насърчи интереса към физиката.

Източник: БТА