BMW потвърди за кросоувъра х7
BMW потвърди за кросоувъра х7 / снимка: Guliver/Getty Images

BMW потвърди, че разработва кросоувър х7, който ще се конкурира с Mercedes-Benz GL и Lexus LX.

"В процес на разработка сме на х7, който ще е най-големият наш кросоувър. Няма обаче да го видите в свободна продажба по-рано от 2017 г.", заяви шефът на борда на директорите на BMW Норберт Райнсхофер на пресконференция, дадена по повод производственото разширяване на завода на компанията в американския град Спартансбърг в щата Южна Каролина.

По време на пресконференцията бе обявен официално и стартът на производството на кросоувъра х4, пише БГНЕС. Автомобилът ще е с 14 мм по-дълъг и с 36 мм по-нисък от х3, върху основата на чиято платформа е конструиран. Джипът ще се предлага с двигатели в три бензинови и три дизелови варианта. Най-бързата версия е с 6-цилиндров дизелов мотор с мощност 313 к.с., осигуряващ набирането на 100 км/ч за 5,2 секунди.

В завода в Спартансбърг се сглобяват само кросоувъри - х3, х5 и х6, като само 30% от продукцията е за американския пазар, а останалите 70% - за експорт. Досега капацитетът на предприятието бе 300 000 автомобила годишно, като след разширението броят им ще нарасне до 450 000.