Близка екзопланета има синьо небе като Земята
Близка екзопланета има синьо небе като Земята / снимка: БГНЕС, архив

Астрономи посочват, че са изследвали извънслънчева планета с размерите на Нептун, намираща се на разстояние едва 100 светлинни години, която може да споделя най-малко една обща черта със Земята - синьо небе, пише Tech Times.

Данните от глобална мрежа от телескопи, използвана за засичане на светлината, разсеяна от миниатюрните частици в атмосферата на екзопланетата, предполагат, че вероятно има атмосфера с цвят, подобен на този на земната атмосфера.

При преминаването на екзопланети пред звездите им астрономите са в състояние да съберат данни за спектъра на атмосферата чрез измерване на размера на небесното тяло с различни дължини на вълната и чрез изследване на светлината, разсеяна от миниатюрни частици, познато като разсейване на Релей. Този спектър може да разкрие химичния състав на атмосферата.

По-голямата част от екзопланетите, чиито атмосфери са изследвани, са от вида "горещ Юпитер" и са приблизително десет пъти по-големи от Земята.

Планетата, която е обект на новото изследване - GJ 3570b, е само четири пъти по-масивна от Земята, съобщават учените в публикация в Astrophysical Journal, цитирана от Фокус. Измерванията предполагат наличието на плътна, богата на водород атмосфера, която разсейва синя светлина, а това означава, че небето на GJ 3470b e синьо.

Планетата орбитира около малко червено джудже. При преминаването си пред звездата GJ 3470b блокира значително количество от светлината й, което прави наблюдението и проучването на атмосферата на планетата лесно, дори с малки наземни телескопи.