Blackberry отхвърли исканията на Индия за пореден път
Blackberry отхвърли исканията на Индия за пореден път / снимка: БГНЕС, архив

Канадската компания Research in Motion (RIM) обяви, че няма да предостави на индийските власти възможността да наблюдават корпоративните имейл услуги на мобилните телефони Blackberry, няколко дни преди да изтече крайният срок за отговор от страна на производителя.

През изминалата година индийското правителство даде ултиматум на RIM до края на настоящия месец да предостави решение на проблема, който бе породен от желанието на местните власти да наблюдават кодирания поток от информация на смартфоните, припомня БГНЕС.

Индия също така заплаши канадската компания, че ще спре услугите й на територията на страната, ако условията не бъдат изпълнени. "Няма никакво решение (за корпоративните имейл услуги)", подчерта изпълнителният директор на RIM Робърт Кроу пред репортери в Делхи. "Няма възможност да го направим, защото ключовете за услугата са собственост на корпорациите", посочи още директорът.

Основните притеснения на индийското правителство, което се бори със съпротивата в отдалечения североизточен Кашмир, са, че бунтовниците биха могли да използват точно този тип кодирани услуги на Blackberry, за да координират нападенията си срещу Индия.