Бившата първа дама на Германия съди Google за клевета
Бившата първа дама на Германия съди Google за клевета / netinfo

Бившата първа дама на Германия Бетина Вулф внесе в съда на провинция Хамбург иск срещу Google за допускане на клевета и помагачество в разпространение на лъжливи данни, пише в. "Зюддойче цайтунг".

От две години насам са плъзнали слухове, че преди да се омъжи за Кристиан Вулф - бившия федерален президент, Бетина е работила като "дама за ескорт". Повечето от тези истории лесно се откриват чрез популярната търсачка. При въвеждане на думите "Бетина Вулф" и още някоя буква Google автоматично допълва ред варианти - от "Бетина Вулф Плейбой" и "Бетина Вулф проституция" до "Бетина Вулф дюшек".

Семейство Вулф настоява в обща искова молба да се забрани на Google автоматичното допълване на името на съпругата с цяла поредица от думи. Представители на компанията изтъкват, че кибернетичният алгоритъм се ръководи от най-честите запитвания на потребителите и Google не желае да налага цензура, пише БТА. Ищците обаче държат този механизъм да се регулира.

Адвокатите на бившата първа дама се опитват да следят появата на подобни слухове и понякога успяват да издействат премахване на съответните постове в блоговете, без да се стига до съд. Повечето източници на слухове обаче или е невъзможно да бъдат установени, или не може да се потърси отговорност на съответните хора, защото се намират в чужбина.