Бикини поглъщат вредните вещества от водата
Бикини поглъщат вредните вещества от водата / ThinkStock/Getty Images

Американски инженери са разработили аналог на пречистващи въздуха дрехи - сутиен и бикини, които могат да филтрират вредните вещества от водата край къпещия се, съобщи сайтът Гизмаг.

Банският костюм е създаден от американските инженери-електротехници Михри и Ченгиз Озкан, които са си сътрудничили с дизайнерското бюро Eray Carbajo.

Смарт бански предпазват от слънчеви изгаряния

Основният слой на сутиена се състои от отпечатан на 3D принтер еластичен дупчест материал, повтарящ контурите на тялото. В тази структура са вшити непрозрачни елементи, изработени от материал, наречен Sponge.

Той се получава от нагрята захароза, което придава на материала както висока хидрофобност (не поглъща вода), така и способността да попива опасни за здравето замърсители. Sponge може да поглъща примеси, които 25 пъти надхвърлят неговата собствена маса, при това да остава сух.

Поетите от сутиена канцерогени се съхраняват в порите на материала, следователно нямат допир до кожата на къпещия се. Вредните вещества могат да бъдат извлечени, след като се нагрее Sponge до 1000 градуса по Целзий. Тази процедура може да се повтори до 20 пъти, след което бикините започват да губят свойството си да поглъщат вредните вещества.

Първоначално материалът бил разработен за почистването на моретата от нефтени разливи и за пречистване на водата. Сега създателите на Sponge-бикините планират да изработят аналогични гащета, шорти и хидрокостюми.

Източник: БТА