Би Би Си прави капитален ремонт на програмите си
Би Би Си прави капитален ремонт на програмите си / Guliver/Getty Images

За пръв от 1922 г. британската медийна корпорация Би Би Си ще промени принципите на работа, за да стане по-безпристрастна и различна от другите медии, по-специално комерсиалните.

Министърът на културата, медиите и спорта Джон Уитингдейл смята да обяви промените в сряда, съобщава британският "Телеграф". Те ще се внесат заради опасенията от сходството на съдържанието на ВВС с това, което излъчват другите телевизии и медии.

Уставът на корпорацията от 1922 г. гласи, че тя трябва "да информира, просвещава и развлича“. Политиците обаче смятат, че уставът не е достатъчно строг, за да постигне медията излъчването на уникални висококачествени програми. Планираните промени в устава предвиждат мерки, с чиято помощ програмите на медията категорично да се различават от програмите на другите телевизии. Решението за промяната дойде след многобройните критики срещу корпорацията, която придоби права за излъчването на американски телевизионни програми.

По-рано Министерството на културата излезе със заявление, че "има опасност ВВС да се състезава за рейтинги, а не за качество и уникалност".

В рамките на планираните промени водещите Крис Евънс, Гари Линекер, Греъм Нортън и други „звезди“ ще трябва да публикуват заплатите си, пише на свой ред "Гардиън". Нововъведението ще важи за лицата, чиято годишна заплата "значително" надхвърля 150 000 паунда.

Източник: БГНЕС