Безжичен интернет ще се ползва във влаковете на Thalys
Безжичен интернет ще се ползва във влаковете на Thalys / снимка: БГНЕС

Компанията Thalys ("Талис"), която експлоатира свръхбързите влакове между Брюксел, Париж, Амстердам и Кьолн, съобщи тук, че от пролетта на 2009 г. във влаковете й ще бъде предлагана възможността да се ползва безжичен интернет.

За първи път в света безжичен достъп до интернет ще се предлага при движение със скоростта на нашите влакове, заяви директорът на Thalys Жан- Мишел Данкоан, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Влаковете на компанията се движат обикновено със скорост 300 км/час. В момента съвсем малко компании, сред тях японската "Цукуба", предлагат безжичен достъп до интернет на пътниците си.

Влаковете на "Цукуба" обаче се движат със скорост до 130 км/час. Интернет връзката ще се осъществява чрез спътник. Първите изпитания във вагони на влакове Thalys са започнали през 2005 г.

След преодоляване на появилите се проблеми, достъп до интернет вече е осигурен във влакове по линиите Брюксел-Париж и Брюксел-Кьолн. Сега извършваме последните изпитания.

Прекъсване на достъпа да интернет има само в ограничени места по трасето, където не е добра спътниковата връзка, като при преминаване през дълги тунели. По тези места ще инсталираме наземни релейни станции, заяви Жан- Мишел Данкоан.

Ползването на интернет ще е безплатно за пътниците в първа класа. Пътуващите във втора класа ще трябва да плащат за достъпа до мрежата.