Audi, Honda, GM и Hyundai ще ползват Android

Audi, Honda, GM и Hyundai ще ползват Android
Audi, Honda, GM и Hyundai ще ползват Android / БГНЕС, архив

Американската компания Google се договори за сътрудничество с четири от големите световни автомобилни концерни за използването на мобилната операционна система Android в автомобилните компютри", съобщи водещият японски делови вестник "Никей", цитиран от БГНЕС.

В новия технологичен съюз влизат германската Audi японската Honda, американската General Motors и южнокорейската Hyundai. Към него се присъедини и производителят на графичен софтуер и процесори NVIDIA Corp. Целта на сътрудничеството е да се осъществи интеграция на мобилните технологии на Google в автомобилите.

Това ще позволи на собствениците на такива коли да използват екраните на автомобилните си навигатори като пълноценни компютри, както и да ги управляват с помощта на смартфони или таблети. Първите модели коли с интегрирана система Android в компютрите им, ще бъдат представени в края на тази година.

Операционната система Android е най-популярна на пазара на мобилни устройства. По последни данни тя се използва при 80% от смартфоните по света.