Атлантис може да се приземи днес
Атлантис може да се приземи днес / Снимка: БГНЕС

Много благоприятни са метеорологичните условия за приземяването днес на совалката "Атлантис" в космическия център Кенеди в щата Флорида, предаде Франс прес. Ако ситуацията не се промени, екипажът на совалката ще започне подготовката за кацането в 9,05 часа по Гринуич. В 12,40 часа по Гринуич совалката ще навлезе в земната атмосфера.

За кацането на совалката се подготвя за всеки случаи и военната база Едуардс в Калифорния. Ако днес все пак совалката не успее да кацне във Флорида, то утре тя най-вероятно ще бъде пренасочена към базата в Калифорния. Това се налага, защото утре вероятно американското министерство на отбраната ще се опита да задейства плана за унищожаване с ракета на повредения шпионски сателит, зареден с токсично гориво.

Сателитът сега орбитира на около 210 километра над повърхността на Земята, предаде Асошиейтед прес. Пентагонът предвижда да приложи плана за свалянето му с ракета най-рано в нощта на сряда срещу четвъртък. Според федералното Управление по въздухоплаване и Националната агенция за геокосмическо разузнаване първият опит за поразяването на повредения спътник може да бъде между 2,30 часа и 5 часа по Гринуич в четвъртък сутринта, предаде Ройтерс. Ако първият опит не се осъществи, американските военновъздушни сили ще имат възможност да направят нови опити всеки ден до идния понеделник в същия интервал от време.

Американските кораби, които ще вземат участие в операцията, вече заемат позиция в района на Хавайските острови. Там вече е крайцерът "Лейк Ери", от който ще бъде изстреляна ракетата "Стандарт-3", която трябва да порази сателита, предаде ИТАР-ТАСС.