Астрономи откриха странна екзопланета
Астрономи откриха странна екзопланета / ThinkStock/Getty Images

Международен екип от астрономи откри необичайна екзопланета в тризвездна система, съобщиха световните информационни агенции. На планетата може да се наблюдават три слънчеви изгрева и залеза дневно.

Новооткритият свят е по-странен от този на планетата Татуин на Люк Скайуокър от сагата "Междузвездни войни", увериха авторите на изследването.

Българин се нареди сред откривателите на екзопланета с две слънца

Бинарните системи са относително често срещани, докато системите, съставени от три и повече звезди, са редки.

"Представете си свят, в който човек може да се наслаждава на три слънчеви изгрева и залеза дневно, в зависимост от сезона, който в дадения случай е по-продължителен от човешки живот, тъй като планетата се завърта около трите звезди за 550 земни години", поясниха учените.

"През около половината от периода на завъртането трите звезди са видими на небето, като двете с по-малка светимост остават близо една до друга, докато отдалечаването им от третата най-ярка звезда варира през годината", заяви ръководителят на изследването, астрономът Кевин Уогнър от университета на Аризона.

Близостта между трите звезди се изразява в редуване на ден и нощ на екзопланетата, но с три слънчеви изгрева и залеза дневно. Когато орбитата й се разшири и трите звезди се отдалечат една от друга, дневна светлина има на практика непрестанно на екзопланетата през около една четвърт от периода на завъртането й, т.е. 140 земни години, са установили учените, ползвайки математически модел.

Въпросната екзопланета, кръстена HD 131399Ab, е с най-отдалечената наблюдавана някога орбита в многозвездна система. Намира се на 340 светлинни години от Земята в съзвездието Кентавър и се е формирала преди едва 16 милиона години. Това я прави една от най-младите екзопланети, открити досега. Масата й е 4 пъти по-голяма от тази на Юпитер, а температурата на повърхността й - 580 градуса Целзий. HD 131399Ab е негостоприемна за живот, но същевременно е сред най-студените гигантски екзопланети от този тип.

Източник: БТА