Астронавтите се завърнаха в американския отсек на МКС
Астронавтите се завърнаха в американския отсек на МКС / БГНЕС

Астронавтите от Международната космическа станция /МКС/ се завърнаха в американския отсек на орбиталния комплекс, след като над 10 часа изкараха в руската половина заради сигнал за изтичане на амоняк, съобщават световните агенции, цитирайки източници от НАСА.

Заради мерките за безопасност астронавтите отначало носеха кислородни маски в американския сегмент, но след това ги свалиха, когато се убедиха, че могат да дишат и без тях. "Не бяха открити никакви признаци на амоняк, заяви представителят на НАСА Роб Невис. Екипажът си свали маските и започна изпълнението на обичайните си вечерни задължения".

Неправилни показания на бордовия компютър на американския отсек на Международната космическа станция се считат за основната версия за фалшивата тревога на датчиците, сигнализирали за изтичане на амоняк, съобщиха източници от НАСА, цитирани от ТАСС.

"Основната версия са неправилните показания на компютъра, заяви Шон Фулър от американското космическо ведомство. Защо показанията са били неправилни тепърва се изяснява. Компютърът показа погрешно намаляването на количеството на амоняка, което е било оценено като изтичане. Когато екипажът взе проби от американския отсек на МКС, не бе открито присъствие на амоняк", заяви Фулър.

По неговите думи фалшивата тревога е била подадена заради неправилната работа на една от компютърните платки.

Източник: БТА