Астронавти от Индевър отново излязоха в открития космос
Астронавти от Индевър отново излязоха в открития космос / снимка: БГНЕС

Двама астронавти от екипажа на американската космическа совалка "Индевър" започнаха четвъртото и последно за мисията излизане в открития космос, съобщи Франс прес, позовавайки се на източник от телевизията на НАСА.

Стивън Боуен и Шейн Кимбро напуснаха камерата за декомпресия на Международната космическа станция (МКС) в 18.24 часа по Гринуич и престоят им извън станцията би трябвало да продължи 6 часа и половина. През това време те трябва да приключат

подмяната и смазването на лагерите в заялия насочващ механизъм на един от трите двойни слънчеви панела. Трябва да инсталират също камера на една от гредите на МКС и да монтират джипиес-антена на японския модул "Кибо".

Ръководителите на мисията решиха да я удължат с 24 часа, каза за АФП Бил Джеф, говорител на Космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас. Така екипажът ще разполага с повече време да проследи как работи новата апаратура за рециклиране на урина и използвана вода в питейна вода, която струва 250 милиона долара и бе доставена от "Индевър", както и да вземе проби от преработената вода, за да бъдат анализирани.

Според новия график "Индевър" трябва да се отдели от МКС в петък и да се приземи във Флорида в ранния следобед в неделя, допълва АФП.