Астронавти от Дискавъри ремонтират слънчевите панели на МКС
Астронавти от Дискавъри ремонтират слънчевите панели на МКС / netinfo

Двама астронавти от совалката Дискавъри излязоха в открития космос, за да извършат деликатни ремонтни дейности на слънчев панел на Международната космическа станция /МКС/, предадоха световните агенции.

Скот Паразински, специалист по излизанията в открития космос, и Дъглас Уилок напуснаха МКС в 10,06 часа по Гринуич, с 20 минути по-рано от предвиденото. Двамата носят със себе си инструменти, обвити с изолационен материал, защото в зоната на слънчевите панели, където ще работят, протича ток с напрежение до 300 волта, отбелязва Франс прес.

Ремонтът на повредения слънчев панел, който при разгъването си във вторник се пречупи на две, извършва Паразински. Той ще стигне до него с помощта на удължител, прикрепен към роботизираната ръка на МКС, дълга 18 метра. В
зоната на повредения слънчев панел той ще се опита да оправи заклещилия се кабел, който предизвика пречупването на панела. Ако не успее, може дори да го пререже. След това ще постави специални скоби, благодарение на които панелът ще бъде разгънат на 100 процента. Сега заради повредата той е разгънат на около 75 процента.

Неговият съдружник в днешното начинание Дъглас Уилок ще напътства от открития космос други двама членове на Дискавъри - инженерите Стефани Уилсън и Дан Тини, които ще подават командите към роботизираната ръка, на върха на която ще бъде прикрепен Паразински.

Ремонтът на слънчевия панел е крайно необходим, защото той е един от трите панела на МКС, които ще предоставят нужното количество енергия на двата нови лабораторни комплекса на станцията - европейския Колумб и японския Кибо. Те ще бъдат доставени на МКС съответно в края на тази година и началото на следващата.