Ариана 5 с юбилеен успех
Ариана 5 с юбилеен успех / снимка: БГНЕС, архив

Два телекомуникационни спътника - Intelsat 20 и HYLAS 2, бяха качени успешно на преходна орбита от европейската ракета Ариана 5 в четвъртък вечерта, съобщи Арианаеспас /Arianespace/. Спътниците трябва да се качат по-късно на геостационарна орбита.

Четвъртото изстрелване за годината на Ариана 5 бе извършено след полунощ, българско време, от полигона в Куру. Това е 50-ият успех на европейския космически оператор. Ракетата Ариана 5 постави и рекорд с повече от 10 тона полезна маса, от които 9,4 тона са двата спътника.

Intelsat 20 при излитането тежи 6 тона. Когато стигне до геостационарната си орбита той ще осигури до средата на септември постепенната подмяна на старите Intelsat 7 и Intelsat 10 и в следващите 24 години ще осигурява покритие на цифровите телекомуникационни мрежи в Европа и Близкия изток, както и в части от Русия и Азия, посочва БГНЕС.

HYLAS 2 е вторият спътник на новия европейски оператор Аванти /Avanti Communications/. С начална маса от над 3,3 тона той ще предложи широколентови комуникационни услуги на цяла Източна Европа, Африка и Близкия изток. Той ще остане "жив" на орбита около 15 години.