Apple представи iPad mini
Apple представи iPad mini / снимки: Reuters

Американската компания Apple представи нова, по-малка версия на популярния си таблет iPad, наречена iPad mini.

„Това е iPad mini”, посочи Филип Шилър, шеф на световния маркетинг на Apple на специално организирано за това събитие от компанията с ябълката в Сан Хосе, Калифорния. „Това не е просто умален iPad, а напълно нова концепция”, добави той.

Тъчскрийнът на iPad mini е с диагонал на екрана от 7,9 инча (20,1 см) и началната му цена в САЩ ще бъде 329 долара, посочва БГНЕС. Сегашните модели с екран 9,7 инча (24,6 см), тръгват от 499 долара.

Пускането на по-малък iPad се разглежда от анализаторите като защитна стъпка на Apple, породена от ценовата война, водена от други производители на таблети като Amazon и Google. Kindle Fire на Amazon и Nexus 7 на Google (7 инча, 18 см) са по-малки от класическия iPad и l`iPad mini и се продават от 199 долара нагоре.

Американската технологична корпорация Apple представи официално днес миниверсия на своя таблет iPаd, замислен да конкурира продуктите на Amazon и Google, предаде Ройтерс.

Apple представи iPad mini
netinfo

В Сан Хосе Apple показа и нова версия на настолния си компютър iMac, чиято дебелина е сведена до една пета от тази на стария модел, предаде АП. Със своите 5 мм, измерени по ръбовете, новият iMac е един от най-тънките настолни компютърни монитори,   съобщи БТА. Изключително малката дебелина на монитора е постигната отчасти чрез елиминирането на устройството за оптични дискове, което Apple премахна и от най-новите си модели преносими компютри.

Новият модел iMac с диагонал на екрана от 21,5 инча (54,6 см) ще бъде пуснат на пазара през ноември на цени, започващи от 1299 долара. Цените на версията с 27-инчов екран (68,5 см) ще започват от 1799 долара.