Apple побеждава Microsoft в печалбите от операционни системи
Apple побеждава Microsoft в печалбите от операционни системи / netinfo

Чрез пускане на нови версии операционни системи по-често, но на по-високи цени, Apple Computer може по-добре да увеличава печалбите си в света на операционните системи, в сравнение със своя съперник Microsoft. До това заключение достигна анализаторът Gene Munster, който е и изследовател в Минеаполиския Piper Jaffray & Co.

От 2001 г. до сега Apple пуска всяка година нова версия на операционната си система. Тези нови версии струват на потребителите $ 129 за пълната версия и $ 107 за подобрението (ъпгрейда). От друга страна Microsoft пуска нови версии на всеки две години. За пълната версия потребителят трябва да заплати $ 114, а за подобрението $ 48.

Резултатът от всичко това е, че Apple успява да увеличи печалбите си в сравнение с Microsoft чрез по-бързо пускане на продуктите си на пазара и чрез по-високи цени за своите потребители ентусиасти.

Потребителите на Apple са готови да плащат за всяко подобрение всяка година, а Apple успява да ги примами с нови възможности, като iChat или Spotlight. "Смятаме, че ценовата стратегия на операционната система на Apple е силно свързана с цялостната стратегия на компанията. Потребителите на Apple са готови да заплащат повече за хардуер и софтуер, създаден за Apple, помагайки на компанията да увеличи своите размери," пише Munster.

www.kaldata.com