Апликация насочва потребителите към правилната опашка
Апликация насочва потребителите към правилната опашка / Guliver/Getty Images

Умна апликация ни насочва към опашката, която се движи най-бързо по летища и по молове, като по този начин ни помага да пестим време, пише в. "Дейли мейл".

Приложението носи търговската марка Zipline и използва инфрачервени сензори, отчитащи човешката топлина, за да определи точния брой на чакащите реда си. Софтуерът отчита също в реално време и скоростта на движение на опашката, като ни показва на дисплея на смартфона коя точно да изберем.

Алгоритмите на приложението превръщат данните от сензорите в полезна за нас информация, като могат да ни пренасочат от една опашка на друга. Софтуерът има способността да се включи към други магазини чрез специална радиомрежа с обхват няколко километра и по този начин да проследява едновременно опашки с различно местоположение.

Технологията е била разработена от британската фирма "Кембридж консълтантс" и още няма пазарна реализация, но прототипът на апликацията беше показан миналата седмица на Международното изложение за битова електроника в Лас Вегас.

Източник: БТА