Апаратът Акацуки предаде първите снимки от орбитата на Венера
Апаратът Акацуки предаде първите снимки от орбитата на Венера / снимка: sxc.hu

Японският изследователски космически апарат "Акацуки" ("Заря") предаде първите си снимки от Венера от орбитата на планетата, съобщи Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА), цитирана от РИА "Новости".

Преди броени дни сондата навлезе успешно в орбитата на Венера, което не й се отдаде през 2010 г. поради повреда в двигателя, припомнят световните информационни агенции.

Космическа сонда изследва климата на Венера

През декември тази година "Акацуки" осъществи успешната маневра, като включи за 20 минути останалите й на разположение четири малки двигателя, предназначени за маневриране. Предвижда се през следващите две години японският космически апарат да кръжи около Венера по изтеглена елипсовидна орбита, с максимално приближаване от 550 км и максимално отдалечаване от 330 000 км. Задачата на сондата е да изследва атмосферата на загадъчната планета.

В съобщението на ДЖАКСА се казва, че космическият апарат е успял да разтвори и провери функциите на трите си научни комплекса. Тяхната редовна експлоатация ще започне през април 2016 г.

Апаратът беше изстрелян към Венера преди пет години. През декември 2010 г. той се приближи на 550 км разстояние от нея, но не може да навлезе в орбитата й поради ред неизправности. Впоследствие специалистите от японското космическо ведомство ДЖАКСА успяха да спасят апарата и да го отправят в орбита около Слънцето.

Успехът на "Заря" сега бе изключително важен. Сондата бе разчетена за 4 години работа, а е в полет вече пета година. През това време "Акацуки" изпитваше ефектите от слънчевата радиация и понякога се нагряваше до 140 градуса по Целзий. А тези обстоятелства можеха да се отразят негативно на функционирането на апаратурата му.

Източник: БТА