АНС шпионирала и китайския гигант Huawei
АНС шпионирала и китайския гигант Huawei / снимка: БГНЕС

Китайската голяма телекомуникационна и интернет компания Huawei ("Хуауей") обвини Агенцията за национална сигурност на САЩ, че от години тайно подслушва нейните комуникации, предаде АФП.

В. "Ню Йорк таймс" и германското сп. "Шпигел" в събота съобщиха, че АНС си е осигурила достъп до архива от имейли на Huawei, комуникациите между ръководните служители на китайската компания, както и до секретния код за отваряне на някои от нейните продукти в детайли. Публикациите в издания се базират на информация от укриващия се в Русия Едуард Сноудън, който преди години е работил по договор за АНС, пише БГНЕС.

Първоначалната цел на операция "Shotgiant" на АНС е била насочена да разкрие евентуалните контакти на Хувей с китайската армия, сочи цитиран от "Ню Йорк таймс" документ от 2010 г. Но впоследствие операцията се е разширила към достъп до продукти на китайската компания, продавани на трети страни, за да получат американските служби достъп до интернет мрежите по света.

В свое съобщение АНС, без да споменава имената и на двете медии, критикува продължаващото селективно публикуване на детайли за нейните разузнавателни методи, което представлявало заплаха за националната сигурност на САЩ. И също отрича твърденията на Сноудън и други източници, че събира информация по поръчка на американски компании.