Амоняк изтече при работа на астронавти в открития космос
Амоняк изтече при работа на астронавти в открития космос / netinfo
При работата на членовете на екипажа на Международната космическа станция (МКС) – американците Майкъл Лопес-Алегрия и Сунита Уилямс - в открития космос е изтекъл амоняк. Това е станало при изключването на тръбите на старата система за охлаждане.

Изтичането не е било изненада за астронавтите и за специалистите от Центъра за управление на полетите в Хюстън, предаде ИТАР-ТАСС.

Лопес-Алегрия и Уилямс са били подготвени за подобен вариант и бързо са спрели изтичането. Амонякът, с който са напълнени резервоарите на системата за охлаждане, е в течно състояние. В космическото пространство обаче той веднага замръзва, превръщайки се в отровни частици. "Те са съвсем малки, колкото глави на топлийка", каза Лопес-Алегрия.

Тези частици са преминали покрай сканфандрите на астронавтите без да ги докоснат. Ръководителите на полета са преценили, че астронавтите могат спокойно да продължат работата си.

Американските астронавти излязоха в открития космос от Международната космическа станция (МКС) в 15:37 часа българско време. От борда на МКС ги подсигурява руският астронавт Михаил Тюрин, предаде ИТАР-ТАСС.

Астронавтите продължават работата си, започната в сряда миналата седмица, по охлаждащата система на един от модулите на станцията. Освен това двамата трябва да прокарат електрически кабели по дясната страна на станцията и да извършат редица други операции. Очаква се "космическата разходка" да продължи не по-малко от шест часа.