Американец създаде моторизирани обувки
Американец създаде моторизирани обувки / снимка: Reuters

Уморени сте да ходите? Американски изобретател създаде чифт моторизирани обувки. Високотехнологичните обувки, които се зареждат с батерия, се наричат "spnKiX" и приличат на комбинация от ски ботуши и ролери с големи колела, предава АФП.

Те са сред предметите, представени на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. Потребителят трябва да закрепи моторизираните обувки към собствените си обувки и те започват да се движат, като се плъзгат гладко със скорост до 16 км/ч. Футуристичните обувки са дело на Питър Тредуей, индустриален дизайнер от Лос Анджелис.

Той работел по проекта от 90-те години на миналия век, но едва през последните осем години разбрал истинската необходимост от него, предава БГНЕС. "Един ден отивах да обядвам и не можах да намеря къде да паркирам. Затова си казах: "Защо да не направя нещо, което може да ме отведе от дома до близко място?" И така се появи този забавен продукт", разказа Тредуей.

Всяка обувка има батерия и мотор и те са синхронизирани да работят заедно "като един вид огледала един за друг". Батерията, която може да се презарежда, позволява на носещия обувките да измине от 3 до 5 км с едно зареждане. За пълното презареждане на батерията са необходими два-три часа. Безжично дистанционно, което може да се държи в ръка и е по-малко от тесте карти, контролира скоростта на обувките. "Много е просто", казва Тредуей.

Обувките, които се произвеждат от компанията в Лос Анджелис, ще се появят в магазините през март и ще се продават на цена от 649 долара за чифт.