Американец спечели и Нобеловата награда за химия
Американец спечели и Нобеловата награда за химия / netinfo

Американецът Роджър Корнбърг е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за химия за откритието как клетките копират генетичната информация, която се използва от организма, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки Кралската шведска академия на науките.

Роджър Корнбърг печели наградата за изследванията си върху молекулярната основа на еукариотната транскрипция. Кулминацията на работата му са детайлни кристалографски изображения, описващи действието на транскрипцията в еукариотната клетка.

Носителят на тазгодишната Нобелова награда за химия бе почетен заради проучванията си върху начина, по който информацията от гените се копира и след това се предава към частите на клетките, които произвеждат протеини.

Роджър Корнбърг е първият, който показва действително изображение на процеса на молекулярно ниво при важна група от организми, наречени еукариоти. Те, за разлика от бактериите, имат ясно очертано клетъчно ядро. Бозайниците, както и обикновените дрожди, спадат към тази група организми.

"Изясняването на механизма на работа на транскрипцията е от фундаментално значение за медицината. Нарушенията в този процес са свързани с редица заболявания при хората, сред които рак, болести на сърцето и различни възпаления", се казва в изявлението на Кралската академия на науките на Швеция.

С присъждането на Нобеловата награда за химия на 59-годишния Роджър Корнбърг от Станфордския университет, САЩ успяха да спечелят всички досегашни отличия.