Американците остават верни на печатната книга
Американците остават верни на печатната книга / снимка: Guliver/Getty Images

Американците остават привързани към печатните книги, въпреки нарастващия успех на таблетите и на електронните книги, показва американско изследване.

Макар броят на хората, които четат електронни книги да е нараснал през 2013 г., мнозинството възрастни американци са продължили да четат хартиени книги. Така делът на читателите на електронни книги е нараснал от 23% през 2012 на 28% през 2013 г., но в същото време 70% от американците остават верни на хартиената версия на книгите. Това е повишение с 4% спрямо 2012 г., показва изследването на института Пю.

„Делът на американците, които четат електронни книги, нараства, но малцина са изоставили напълно печатната книга за сметка на електронните версии”, анализират авторите на изследването. Само 4% от читателите твърдят, че са минали напълно на електронни книги.

„Печатната книга остава базовото четиво на американците”, допълват анализаторите, съобщава БГНЕС.

76% от анкетираните заявили, че са чели книга под всякаква форма в 12-те месеца преди изследването, което било осъществено през януари. То показва също, че използването на таблетите също е нараснало. Около 42 на сто от възрастните американци притежават таблет днес спрямо 34% през септември м.г. Половината американци имат или таблет, Kindle или Nook спрямо 43% през септември.

Amazon.com не е разкрил данните си за продажбите на Kindle, но агенция Компас интелиджънс счита, че гигантът в онлайн продажбите е продал 18,2 милиона екземпляра от своя мултимедиен таблет Kindle Fire миналата година и се очаква да продаде 5 милиона тази година.

Изследването е осъществено от института Пю между 2 и 5 януари по телефона сред 1005 американци на възраст от 18 години нагоре.