Алергия към киви беше предадена при трансплантация
Алергия към киви беше предадена при трансплантация / Дарик архив

Мъж на 46 години е съобщил, че е станал алергичен към киви, след като му е бил трансплантиран костен мозък от алергичната му към плода сестра, пише австралийското издание „Сайнъс алрът".

Това е първият път, в който изследователи са способни да потвърдят, че причината за подобна алергия са клетките на донора.

Въпреки че преди това лекарите също са регистрирали развитието на нови алергии след трансплантация на костен мозък, това е първият път, в който те могат по категоричен начин да потвърдят, че донорските клетки са предизвикали тази реакция.

Пациентът, развил непоносимостта към киви, е получил костен мозък от своята роднина като част от лечението си срещу левкемия. Докторите са извлекли хемопоетични стволови клетки от костния мозък на сестра му и след това са ги имплантирали в него, като целта е била нейните здрави клетки да заместят неговите болни такива.

Операцията на пациента е била успешна, докато мъжът не е решил да си хапне киви - нещо, с което никога не е имал проблеми. След консумация на плода той е започнал да изпитва симптоми в устата като при алергия - изтръпване и подуване на устните, устата и гърлото.

За първи път у нас: Трансплантираха едновременно бъбрек и черен дроб на пациент

Докторите са успели след това да изолират клетките в кръвта му, които реагират на кивито. След това чрез специална техника, известна като FISH, те са установили, че клетките произтичат от трансплантирания костен мозък на сестра му.

Учените все още не са напълно сигурни как точно се създава този процес. Алергия може да се отключи, когато нашата имунна система смята безобидна субстанция, като например кивито, за опасна и я напада.

Българин с трансплантирани бъбрек и сърце се гмурка и кара АТВ

В този случай обаче изглежда, че стволовите клетки на сестрата са пренесли заедно със себе си съобщението, че кивито е враг на организма и са го предали на донора. Сега лекарите смятат да проучат по-добре процеса, отговорен за това, като се надяват да помогнaт за по-доброто разбиране на причините за алергии в човешкото тяло.

Трансплантирането на костен мозък също може да има и други особени странични ефекти като промяна на кръвната група.

източник: БГНЕС