АФП въведе програми против неправомерно ползване на информация
АФП въведе програми против неправомерно ползване на информация / www.sxc.hu

Агенция Франс прес, чиито информации, снимки и видеорепортажи все по-често се срещат в интернет, въведе програми, способни да откриват неправомерно използване на нейния продукт, предаде АФП.

"Използването в интернет на информации на АФП понякога става при нарушаване на нейните авторски права и правата й върху базата данни. Поради това за агенцията е жизненоважно да се снабди с технологични средства за проследяване на използването на нейния продукт в интернет и да се увери, че нейните клиенти са защитени", се казва в комюнике на АФП, цитирано от БТА.

"Защитата на нашите авторски права е жизненоважна в днешната революция на медийните пазари. С тези мерки ние се изправяме по-спокойно пред предизвикателствата, които ни очакват, по-специално с появата нов тип медия като социалните мрежи и блоговете", изтъква търговският и маркетингов директор на АФП Ерик Монжалу.

За разкриване на незаконно използване на информации с платен абонамент на АФП агенцията се е снабдила с три програми, специализирани в проследяването в интернет.

Едната програма (Fair Share Guardian) позволява да се проследи в реално време използването на агенционните информации в мрежата. Тя е разработена от калифорнийската компания Атрибютър (Attributor), с която АФП е сключила ексклузивно споразумение за използването на продуктите й във Франция.
Другата програма, разработена от Текстгард (Textguard), намира съдържание от изминали години, което все още е в мрежата. На трето място е въведено приложение на Меком (Mecom), което разпознава също в реално време снимки, публикувани в
интернет.

Информационният директор на АФП Филип Масоне изтъква, че "тези инструменти ще позволят също така да се анализират по-добре позоваванията на наша информация с цел постоянното подобряване на продукта и адаптирането му към нуждите на клиентите, по-специално в мултимедийната сфера.

Срещу известен брой незаконни ползватели на информации, снимки и видео на АФП вече са предприети съответни действия. При установяване на неправомерно ползване на информации на АФП от интернет първоначално се изпраща предупреждение, преди да се предприеме евентуално съдебно преследване, уточнява ръководството на агенцията.