85% от хората комуникират чрез имейли
85% от хората комуникират чрез имейли / снимка: Reuters, архив

Преобладаващата част от света е свързана посредством имейлите и социални мрежи като Facebook и Twitter, сочат резултатите от ново проучване, публикувани и цитирани от Ройтерс.

85% от хората по света изпращат и получават електронни съобщения, а 62% комуникират чрез социалните мрежи. Най-висок процент потребители на този вид контакти има в Индонезия, Аржентина, Русия и Южна Африка, установява анкетата на социологическата агенция „Ипсос” и Ройтерс. Според нея повече от осем от всеки десетима индонезийци и около три четвърти от аржентинците, руснаците и южноафриканците посещават социалните мрежи в интернет.

Въпреки че Facebook и други популярни социални мрежи, блогове и форуми са създадени в САЩ, техни потребители са около 60 на сто от американците. В Япония те са спаднали до 35%, което е най-ниският показател сред всичките 24 изследвани държави.

Фактът, че повече от три пети от хората по света използват социалните мрежи и форуми свидетелства за промяната в начина на общуване между хората, казва Керън Готфрид, шеф на изследователски екип в „Ипсос глоубал пъблик афеърс”. „Това е
истинска взаимовръзка и ангажираност на всеки с всеки. Не става дума само за съобщения назад и напред, а за изграждане на послания сред общности, като само значимите послания се зачитат”, обяснява тя.

Според онлайн анкетата на „Ипсос”, обхванала общо 19 216 възрастни потребители в световната мрежа, имейлите в Унгария са с най-висок процент (94% от хората). Подобен е и делът на електронните писма в Швеция, Белгия, Индонезия, Аржентина и
Полша, посочва БТА. В Саудитска Арабия, където 46 на сто от хората казват, че комуникират с имейл, потребителите са с най-нисък процент, следвани от Индия с 68% и Япония със 75%. Във всички останали проучвани държави имейли ползват между осем и девет от всеки 10 души.

Анкетата на „Ипсос” е осъществена в Австралия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Испания, Италия, Канада, Китай, Мексико, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Швеция, Турция, САЩ, Унгария, Франция, Южна Африка, Южна Корея и Япония.