731 млн. китайци сърфират в интернет
731 млн. китайци сърфират в интернет / БГНЕС, архив

Китайското правителство обяви, че се създава Китайски инвестиционен фонд за интернет комуникации с активи на стойност 100 милиарда юана (14,5 млрд. долара). В столицата Пекин се състоя церемония по учредяването на новата финансова организация, предаде ТАСС.

В събитието участваха представители на министерството на финансите на Китай и държавните органи, упражняващи контрол над интернет пространството. Сред учредителите са Китайската промишлено-търговска банка, водещи мобилни оператори, както и малки държавни инвестиционни банки.

Очаква се благодарение на дейността на новия фонд китайските доставчици на интернет, както и компаниите, чиято дейност е свързана с мрежата, да получат подкрепа и достъп до недостигащия им капитал. Планира се чрез новата организация да бъде създаден високоразвит и безопасен интернет, който да отговаря напълно на нуждите на пазарното развитие, посочва ТАСС.

Китайският информационен център за интернет съобщи в доклад, че броят на регистрираните потребители на интернет в Китай е достигнал 731 милиона души, което е съпоставимо с населението на цяла Европа.

По този начин към момента 53 процента от населението на Китай има достъп до мрежата. В последните години стремително се увеличава и броят на влизащите в интернет през мобилни устройства.

Източник: БТА