100 останаха кандидатите за еднопосочен билет до Марс
100 останаха кандидатите за еднопосочен билет до Марс / снимка: Guliver/Getty Images

Холандският частен проект за създаване на колония на Марс Mars One подбра 100 кандидати на поредния тур в процеса на селекцията, съобщи Фокс нюз.

В крайна сметка за Червената планета могат да заминат само четирима души. Кацането им е насрочено за 2025 г. Колонията ще е постоянна и връщане на Земята не се предвижда.

Повече от 202 000 души кандидатстваха за проекта, когато той беше обявен през април 2013 г. До поредния тур бяха допуснати 660 души. Останалите 100 - 50 мъже и 50 жени, са подбрани по медицински показатели. От тях 39 са от Северна и Южна Америка, 31 от Европа, 16 от Азия, 7 от Африка и 7 от Австралия.

На следващия тур ще бъдат подбрани 40 кандидати, които ще бъдат разделени на екипи от по четирима души, за да тренират в симулирана среда. Проектът предвижда да бъдат обучени напълно шест екипа от по четирима души. Те ще бъдат назначени от организацията Mars One. Тя ще изпраща екипажи от по четирима души на Червената планета на всеки две години. Засега няма планове за връщането им на Земята.

Проектът предвижда преди първата пилотирана мисия да бъдат изпратени спускаем и орбитиращ апарат до Марс. Изстрелването им е насрочено за 2018 г.

Организацията възнамерява да финансира проекта с глобално медийно покритие на процеса на колонизиране на Марс, от подбора на астронавти и обучение до живота им на Червената планета.

Източник: БТА