/ ThinkStock/Getty Images
Австралийски учени регистрираха множество звуци, които рибите издават в река Ейнасли, Куинсланд, и с тяхна помощ могат да следят екологичното равновесие във водата, съобщи Ей Би Си.
 
С помощта на екоакустичен метод д-р Саймън Линке - еколог и звуков инженер от Австралийския институт по реките към Университета Грифит, е създал база от аудио данни. Линке и неговият екип са записали и идентифицирали всички биологични звуци в река Ейнасли.
 
Рибите издават различни звуци, когато ловуват, защитават своите територии и хвърлят хайвер.
 
Звуците на рибите се улавят с водоустойчив микрофон - хидрофон, който се пуска във водата и изпраща данните в компютърната система на института. Когато те бъдат обработени, могат да се откроят някои особени звуци.
 

ThinkStock/Getty Images


Тези данни спомагат не само за следене на самите рибни видове и техния брой, но и за установяването на дисбаланс в речната екологична система. Екоакустиката може да служи например за ранно откриване на инвазивни видове като тилапия.
 
Екоакустиката е ценно изследователско пособие за мониторинг на подводни екосистеми. Тя е неинвазивна - записват се звуците и това дава представа какво става под водата. Акустичният метод може да се прилага в даден момент на определено място, но може и да служи за постоянно наблюдение от тип 24/7. Учените се надяват през 2019 г. да го прилагат в цяла Австралия.
БТА